21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAm rămas şi fără pâine, şi fără mămăligă

Am rămas şi fără pâine, şi fără mămăligă

După ce au rămas fără grâu din pricina temperaturilor excesive şi a lipsei de precipitaţii, producătorii doljeni trăiesc o nouă dramă – şi restul culturilor din judeţ sunt ameninţate cu „uscăciunea“.

Condiţiile meteorologice neprielnice culturilor de toamnă, în speţă grâului, au prejudiciat şi celelalte culturi. Chiar dacă în ultimele săptămâni ploile au fost la ordinea zilei, umiditatea relativ scăzută a aerului şi lipsa precipitaţiilor pentru o lungă perioadă au influenţat negativ culturile agricole. Drept urmare, până în prezent, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, au început deja să curgă înştiinţările iniţiale cu privire la culturile calamitate. Potrivit acestora, de furia arşiţei nu au scăpat nici porumbul, nici floarea-soarelui şi soia. Din cele 117.000 de hectare cu porumb, aproximativ 97.560 au fost afectate de secetă (aproximativ 83%). Dintre acestea însă, doar 6.905 sunt asigurate (doar culturile care au fost asigurate de societăţile de asigurare şi asigurare-reasigurare sunt despăgubite)“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Potrivit acestuia, în ce proporţie sunt însă afectate aceste suprafeţe va rezulta din procesul-verbal final întocmit de specialişti la recoltare (nu este exclus ca o parte din culturile afectate în acest moment să-şi revină). Totuşi, faptul că 83% din suprafaţa cultivată cu porumb din judeţ a fost afectată de secetă va avea cu siguranţă urmări asupra producţiei de anul acesta atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitativ.

„Noi am făcut înştiinţări şi solicitări pentru toate culturile afectate din judeţ“

Nici situaţia culturilor de floarea-soarelui nu este tocmai bună. Din cele 32.200 de hectare cultivate cu floarea-soarelui în judeţ, doar aproximativ 25% au scăpat de mânia secetei. Ca şi în cazul celorlalte culturi, suprafeţele asigurate sunt însă mult mai mici – 13.244 de hectare din 25.000 de hectare afectate. În afara culturilor cu porumb şi soia, în Dolj, au fost însă şi altele afectate de secetă, ce-i drept având o pondere mai mică între culturile din judeţ – soia, lucernă, viţă-de-vie, orzoaică de primăvară, muştar, legume. Însă, potrivit legislaţiei în vigoare, doar porumbul şi floarea-soarelui vor putea beneficia de despăgubiri. „Noi am făcut înştiinţări şi solicitări pentru toate culturile afectate din judeţ, indiferent că au fost culturi de porumb sau de legume. Aşteptăm însă o completare la HG nr. 636/2007 pentru a se stabili cuantumul despăgubirilor pentru porumb şi floarea-soarelui. Dacă vor fi incluse şi alte culturi rămâne de văzut“, a explicat Cornel Popa.

Producţia de porumb, compromisă în proporţie de 60-70%

Situaţia din Dolj nu este unică la nivel de ţară. Potrivit www.infonews.ro, producţia de porumb din acest an nu va fi îmbucurătoare. „Culturile de primăvară au fost afectate în mare masură de seceta din acest an. Floarea-soarelui a fost compromisă în proporţie de 40-50%, iar porumbul, de 60-70% din producţia totală“, a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, citat de www.infonews.ro.

Culturile asigurate, afectate de secetă

Din sutele de mii de hectare de teren acoperite cu culturi de primăvară, doar o mică parte sunt asigurate:

Porumb – 6.905 hectare

Floarea-soarelui – 13.244 de hectare

Muştar – 327 de hectare

Orzoaică de primăvară – 260 de hectare

Viţă-de-vie – 192 de hectare

Lucernă – 30 de hectare

Soia – 10 hectare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS